Dag 1 (voorbereiden)
Op deze dag doe je de voorbereidingen die de meeste tijd in beslag nemen, makkelijk te bewaren zijn en goed een aantal dagen van te voren gedaan kunnen worden. Een biefstuk ga je niet twee dagen van te voren bakken, maar een bouillon opzetten, groenten poffen en sauzen of marinades maken zijn perfect om voor te bereiden. Wil je vegetarisch eten? Sla dan de voorbereidingen met vlees en vis over. We bieden bij de niet-vegetarische gerechten een vegatip aan. Volg daarvoor de aanwijzing in dit stappenplan.
1. Boodschappen
Boodschappenlijst is te vinden op de eerste pagina onder ‘Klik hier voor de boodschappenlijst’.
2. Ordenen
Berg je boodschappen op. Leg de vis, vlees en zuivelproducten in de koelkast. Bewaar de houdbare producten binnen handbereik in je keuken.
3. Groenten in de oven poffen
Ingrediënten:
1 pompoen
2 aubergines
2 zoete aardappels
2 winterwortels
*4 sjalotten (deze pof je als je gaat voor de vegetarische versie van het menu)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden hete lucht. Plaats de groenten op een bakplaat met bakpapier en pof circa 1 ½ uur in de oven.
Voor en na
4. Bouillon opzetten
Ingrediënten:
1 knolselderij
1 ½ liter water
2 hele uien met schil
1 bol knoflook met schil
1 prei
schillen van gepofte groenten (zie eerdere voorbereidingen)
4 blaadjes laurier
10 peperkorrels
2 takjes rozemarijn
10 jeneverbessen
Bereiding
· Schil de knolselderij en snijd in stukjes. De schillen gebruik je voor de bouillon en de stukjes knolselderij stop je in een bakje en bewaar je in de koelkast.
· Schenk het water in een soeppan en voeg alle ingrediënten toe. Breng het geheel aan de kook. Laat op laag vuur de bouillon zachtjes trekken. Hoe langer, hoe intenser de smaak maar laat de bouillon in elk geval 2 uur opstaan.
(Check de video voor extra instructie)
Voor en na
5. Zoet zuur maken
Ingrediënten:
300 ml water
80 g suiker
300 ml azijn
15 g zout
Bereiding
· Breng het water met de suiker en het zout aan de kook. Zodra de suiker helemaal is opgenomen, zet je het vuur uit. Schenk de azijn erbij, roer door en laat afkoelen.
· Als de zoet zuur is afgekoeld schenk je het in een bakje en bewaar het in de koelkast voor morgen.
6. Suikerwater
Ingrediënten:
200 g suiker
200 ml water
Bereiding
· Voeg de suiker en het water toe aan een pan. Breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en roer totdat de suiker is opgelost.
· Laat het suikerwater afkoelen en schenk het daarna in een bakje en bewaar in de koelkast.
7. Confit
Ingrediënten:
4 middelgrote uien (à 250 g in totaal)
6 tenen knoflook (à 30 g)
150 ml zonnebloem- of sojaolie
Bereiding
· Pel en snipper de uien. Pel en snijd de knoflook fijn.
· Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui en de knoflook op laag vuur circa 5 minuten. De ui en de knoflook moeten lekker zacht en glazig bakken en niet verkleuren.
· Laat afkoelen en doe de ui en de knoflook in een bakje en bewaar in de koelkast.
(Check de video voor extra instructie)
8. Groenten uit de oven halen helemaal laten afkoelen + schoonmaken
· Laat de groenten afkoelen. Verwijder de schil van de pompoen. Halveer de pompoen en verwijder met een lepel de zaadlijsten.
· Snijd de pompoen in stukjes en doe ze in een plasticbakje en zet dit in de koelkast. Snijd de aubergine, wortel en de zoete aardappel in plakjes en bewaar deze in aparte bakjes in de koelkast.
· Verwijder de schil van de sjalotten en bewaar in een plasticbakje in de koelkast.
· Voeg de afsnijdsels van de groenten toe aan de bouillon en laat deze nog een half uur trekken met de afsnijdsel
(Check de video voor extra instructie)
9. Drogen in de oven
Ingrediënten:
10 zwarte olijven
4 rode bieten
12 kleine trostomaatjes
*4 portobello’s (als je vegetarisch wilt eten zijn deze ter vervanging van de entrecotes)
Bereiding
· Zet de oven op 90 graden.
· Leg de olijven, bietjes en de tomaatjes op een bakplaat met bakpapier. 6 tot 8 uur drogen in de oven.
*Als je ons menu vegetarisch wilt maken, droog de portobello’s dan mee met de rest van de ingredienten)
Voor en na
10. Zeven en Inkoken groentebouillon
· Zeef de bouillon en laat de bouillon zonder deksel op de pan tot 1/3 inkoken.
Voor en na