Dag twee (combineren en smaken maken)
Je hebt gisteren al flink wat voorwerk gedaan zodat je vandaag al lekker kunt gaan koken. Hiermee bedoel ik dat je de bereidingen die je gisteren hebt gemaakt nu verder gaat toepassen door te combineren en smaken te creëren.
1. Zet de basis klaar om te koken.
· Suikerwater
· Zoet zuur
· Confit
· Bouillon
Zie foto hoe je de basis handig neerzet om te kunnen koken
2. Vis zouten
Ingrediënten:
4 kabeljauwfilets
zout
Extra nodig: plasticfolie
Bereiding
· Bestrooi de kabeljauwfilets met zout.
· Verpak de vis in plasticfolie en bewaar in de koelkast tot morgen.
3. Groenten op zoet zuur
Ingrediënten:
bakje zoet zuur (voorbereiding van gisteren)
1 venkel
1 komkommer
1 bosje radijs
Bereiding
· Snijd de venkel in dunne reepjes en de komkommer in plakjes. Haal het loof van de radijsjes en snijd de radijsjes in dunne plakjes.
· Voeg de groenten toe aan de zoet zuur en bewaar in de koelkast tot morgen.
(Check de video voor extra instructie)
4. Soja dressing
Ingrediënten:
30 ml zoet zuur (zie voorbereiding van de vorige dag)
20 g confit (zie voorbereiding van dag 1)
30 ml sojasaus
10 ml sap van een limoen
25 ml sojaolie
Bereiding
· Meng alle ingrediënten tot een dressing.
· Bewaar de dressing in een bakje in de koelkast tot morgen.
5. Wasabi mayonaise
10 g Wasabi
50 g Mayonnaise
De wasabi en mayonnaise mengen en in een zakje bewaren
6. Puree van knol
Ingrediënten:
150 g knolselderij
50 ml groentebouillon
40 g roomboter
2 g zout
Extra nodig: keukenweegschaal, maatbeker + staafmixer
Bereiding
· Weeg 150 g knolselderij af uit het bakje met de in stukjes gesneden knolselderij die je gisteren hebt voorbereid. Meet in een maatbeker 50 ml groentebouillon af.
· Breng in een pan de bouillon met de knolselderij aan de kook. Kook de knolselderij in circa 15 minuten gaar. Giet de knolselderij af.
· Pureer met de staafmixer de knolselderij met de boter en het zout tot een gladde puree. Laat de puree afkoelen en bewaar in een plasticbakje in de koelkast tot morgen.
(Check de video voor extra instructie)
7. Soepje van gepofte pompoen
Ingrediënten:
300 g gepofte pompen (zie voorbereiding van de eerste dag)
500 ml groentebouillon
25 g confit (zie voorbereiding van dag 1)
*½ kippenbouillonblokje (ga je voor vegetarisch? Laat deze dan weg en voeg een beetje extra zout toe)
50 g roomboter
Extra nodig: keukenweegschaal + staafmixer
Bereiding
· Meet uit het bakje met de voorbereidde gepofte pompoen 300 g af.
· Breng de bouillon met de confit, bouillonblokje, boter en de gepofte pompoen aan de kook. Laat het geheel circa 5 minuten zachtjes doorkoken.
· Pureer de soep glad met de staafmixer. Laat afkoelen en bewaar de soep in de pan of in een bakje in de koelkast tot morgen.
(Check de video voor extra instructie)
8. Kruim van specerijen en gedroogde olijven
Ingrediënten:
10 gedroogde olijven van gisteren
½ tl korianderzaad
½ tl komijnzaad
½ tl anijszaad
½ tl sesamzaad
snuf zout
Extra nodig: Staafmixer + bijbehorend hakmolentje
Bereiding
· Doe alle specerijen en de olijven in het bak van de staafmixer. Maal het geheel fijn.
· Verhit een pan zonder olie. Voeg de gemalen specerijen en de olijven toe en rooster ze in de hete pan circa 3 minuten. Laat afkoelen.
· Bewaar het kruim van specerijen en gedroogde olijven in een bakje in de koelkast tot morgen.
(Check de video voor extra instructie)
9. Rozemarijn jus
Ingrediënten:
1 takje rozemarijn 30 ml tomatenpuree 200 ml groentebouillon (zie voorbereidingen van de eerste en de tweede dag) 30 g confit (zie voorbereidingen dag 1)
*1/5 runderbouillonblokje (ga je voor vegetarisch? Laat deze dan weg en voeg een beetje extra zout toe)
Extra nodig: staafmixer
Bereiding
· Ris en hak de rozemarijn fijn.
· Verwarm in een pannetje de tomatenpuree, groentebouillon, confit, rozemarijn en het bouillonblokje.
· Pureer het geheel tot een gladde jus. Laat de jus afkoelen en bewaar in een bakje in de koelkast tot morgen.
(Check de video voor extra instructie)
10. Chocolade taartje
Ingrediënten:
30 g roomboter
100 g pure chocolade (85%)
100 ml suikerwater (zie voorbereidingen van gisteren)
2 eieren
50 g bloem
mespuntje zout
evt mespuntje vanillepoeder of vanillemerg uit een vanillestokje
Extra nodig: diepvrieszak
Bereiding
· Smelt de boter en de chocolade.
· Breng het suikerwater aan de kook. Klop de eieren in een kom luchtig met een garde.
· Voeg al kloppend het suikerwater bij de eieren.
· Meng de gesmolten boter en chocolade door het eimengsel. Roer de bloem, zout en de vanille erdoorheen.
· Schep het beslag in een diepvrieszak.
(Check de video voor extra instructie)
11. Smeer 4 espressokopjes in met boter en bvestrooi met bloemen.
Puntje uit de zak snijden en het beslag in de koppen spuiten.
(Check de video voor extra instructie)
12. Choco passie crème
Ingrediënten:
50 g passiesap (3 blokjes uit de diepvries)
50 g roomboter
50 ml melk
50 g pure chocolade
30 ml suikerwater (zie voorbereidingen van gisteren)
mespuntje zwarte peper
Bereiding
· Smelt het passiesap en schenk door een zeef zodat de pitjes achterblijven. Breng het passiesap, suikerwater, melk en de boter aan de kook.
· Roer van het vuur af de chocolade erdoorheen. Breng op smaak met zwarte peper. Pureer de crème glad met de staafmixer.
· Doe de crème in een diepvrieszak en laat afkoelen. Bewaar de crème in de koelkast tot morgen.
13. Passievruchtendressing
Ingrediënten:
50 ml passiesap (3 blokjes uit de diepvries)
30 ml suikerwater (zie voorbereidingen van gisteren)
20 ml zonnebloemolie
10 ml sap van een limoen
1 tl rasp van een limoenschil
Bereiding
· Meng alle ingrediënten tot een dressing.
· Bewaar de dressing in een bakje of zakje in de koelkast tot morgen.