Kerstmenu derde dag overdag

Kerst overdag (ordenen en klaarzetten)
Vandaag is de grote dag. Vanavond ga jij samen met je gasten genieten van een heerlijk 4 gangen diner. Het grote werk zit er op dus vandaag hoef je alleen nog maar de puntjes op de i te zetten.

1. Gedroogde bietjes in siroop

Ingrediënten:
4 gedroogde bietjes
100 ml zoet zuur (die je gisteren hebt voorbereid)
35 ml rum of wijn

Bereiding
· Breng in een pan het zoet zuur met de bietjes en de rum aan de kook. Laat het geheel inkoken tot de helft.
· Laat afkoelen en schep daarna de bietjes en de siroop in bakje. Bewaar in de koelkast tot morgen.

(Check de video voor extra instructie)


2. Zoete aardappel bakken

Ingrediënten:
bakje met daarin de plakjes gepofte zoete aardappels (zie voorbereidingen dag 1)
beetje bloem om te paneren
3 el sojaolie

Extra nodig: plasticfolie

Bereiding
· Haal de zoete aardappel door de bloem zodat deze aan alle kanten goed bedekt is.
· Verhit de olie in een pan en bak de aardappels om en om circa 4 minuten.
· Leg de gebakken aardappels op een bordje, laat afkoelen en dek af met plasticfolie.

(Check de video voor extra instructie)


3. Wortel in sinaasappeljus

Ingrediënten:
Bakje met daarin de plakjes gepofte wortels (zie voorbereidingen dag 1 )
1 el confit (zie voorbereidingen dag 1)
150 ml jus d’orange
100 ml groentebouillon (zie voorbereidingen dag 2 )

Extra nodig: plasticfolie

Bereiding
· Voeg de wortels, ui en knoflook, jus d’orange en de bouillon toe aan een pan. Breng aan de kook en laat het geheel inkoken tot een siroop.
· Draai de wortel een keertje om in de siroop.
· Leg het geheel op een bordje, laat afkoelen en dek af met plasticfolie.

(Check de video voor extra instructie)


4. Kerrie-aubergine

Ingrediënten:
plakjes gepofte aubergines (zie voorbereidingen dag 1)
1 tl kerriepoeder
2 tl confit (zie voorbereidingen dag 1)
1/5 tl zout

Extra nodig: plasticfolie

Bereiding
· Verwarm in een pan de kerriepoeder, confit en het zout.
· Verdeel dit over de aubergines.
· Leg de aubergines op een bord en dek af met plasticfolie.

5. Haring snijden + wasabi mayonaise

Ingrediënten:
2 haringen
4 el mayonaise
½ tl wasabi

Extra nodig: plasticfolie + plasticzakje

Bereiding
Snijd de haring in stukken, leg op een bordje en dek af met plasticfolie. Meng de mayonaise met de wasabi. Doe dit in een plasticzakje en bewaar de wasabi mayonaise en de haring in de koelkast tot vanavond.

6. Entrecote

Ingrediënten:
4 entrecotes

Extra nodig: plasticfolie + plasticzakje

Bereiding
Leg de entrecotes op een bordje en dek af met plasticfolie. Bewaar in de koelkast tot vanavond. Haal de entrecotes minimaal een half uur voordat je ze gaat bakken uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
*Rasp voor de vegavariant met een grove rasp een beetje Parmezaanse kaas over de portobello’s. Dek af met plasticfolie en bewaar in de koelkast.

(Check de video voor extra instructie)


7. Alle onderdelen per gerecht klaarzetten
De onderdelen van de gerechten die niet gekoeld bewaard hoeven te worden (zoals vlees, vis en de bimi en de zeekraal) kun je al klaarzetten. Dit scheelt tijd straks bij het opmaken en zorgt voor rust.

Zet voor het voorgerecht de volgende onderdelen klaar:
· Knolselderijpuree
· Zoet zure groenten
· Soja dressing
· Wasabi mayonaise
· *Gepofte sjalotten (*voor de vegavariant)

Voor het tussengerecht:
· Soepje gepofte pompoen
· Gedroogde tomaatjes
· Zwarte olijvenkruim met specerijen

Hoofdgerecht:
· Wortel in jus
· Kerrie-aubergines
· Gebakken zoete aardappel
· Gedroogde bietjes in siroop
· Rozemarijn jus
· *Gedroogde portobello’s (*voor de vegavariant)

Dessert
· Zakje met choco taartje beslag
· Choco passie crème
· Passievruchtendressing
· Het fruit
· Mintblaadjes

8. Alle benodigde borden klaarzetten  
Zoek mooie, passende borden uit waarop je de gerechten wilt serveren. Kies niet te kleine borden. En speel met kleur.
Serveer gerechten niet op borden met dezelfde kleur maar zoek een tegengestelde kleur uit. Zo komt je gerecht beter tot z’n recht.

Klik hier om naar de derde dag – avond  

🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.