WineBusiness: Circulair kook-zelfhulp-boek | WAYOOH! van Ramon Beuk

Sylvia Witteman zocht in haar boekencolumn in de Volkskrant naar een kookboek voor haar straks uitwonende zoon. Ze vond een kookboek van decennia geleden in haar boekenkast. Ze had beter even de week daarvoor in haar eigen Volkskrant kunnen kijken waar een interview instond met Ramon Beuk. Ramon heeft namelijk een kook-zelfhulp-boek geschreven wat bij uitstek geschikt is voor de huidige smartgeneratie die begint met koken.

In Nederland wordt jaarlijks ruim 2 miljard kilo eten weggegooid. De Nederlander gooit per jaar voor 120 Euro eten weg. Dat is sowieso zonde en zeker voor studenten en mensen met een kleine beurs een te groot bedrag.

Ramon Beuk komt met een kook-zelfhulp-boek Wayooh waar je de boodschappen met QR-code kunt scannen en meteen kunt inkopen voor 3, 5 of 7 dagen. Het principe is dat je ingrediënten meerdere keren gebruikt zoals bijvoorbeeld die ene dag de knol klaarmaken in de oven en de volgende dag in een gerecht. Of dat je in een bouillon maakt die je op drie verschillende manieren verwerkt.

Zodat je niets hoeft weg te gooien.

Dat is handig dus. Geen receptenboek, maar een zelfhulpboek voor in de keuken. “Iedereen wordt blij van eten,” zei Ramon Beuk twee weken geleden over in de Volkskrant. “Van koken helaas nog lang niet iedereen.”

“Beginnende thuiskoks lopen vaak tegen dezelfde problemen aan, en losse recepten lossen die niet op: ze koken een recept na, maar begrijpen niet wat er daadwerkelijk in de pan of in hun mond gebeurt”, schreef Hiske Versprille over WAYOOH! in de Volkskrant. Ramon Beuk: “In een kookboek staan gerechten. We kiezen er eentje uit, schaffen vervolgens alle ingrediënten aan en bereiden dat gerecht volgens de instructies uit het kookboek. Vaak is het gevolg dat er ingrediënten overblijven en je je afvraagt wat je daar nog mee kunt doen.”

En dan komt WAYOOH! In beeld.

Planmatig koken. Voor een op een recepten kun je gelijk doorbladeren naar pagina 160, maar daarvoor is deze hardcover van 300 pagina’s in principe niet gemaakt. Het is een methodeboek om circulair te koken.

WAYOOH! is behalve een boek ook een website waar je terecht kunt voor handige tips & tricks. Voor het komende jaar staan er, onder leiding van Beuk zelf, workshops en trainingen in de planning. Dit alles staat in het teken van mensen verder helpen in hun eigen keuken.

WAYOOH! geeft een antwoord op voedselverspilling en stress in de keuken: “Een kookboek legt je niet uit wat je kunt doen met overgebleven kruiden. Of hoe je met de restjes van de vorige dag, de volgende dag weer iets lekkers op tafel kunt zetten. Het vertelt je ook niet hoe je tijd en kosten bespaart en hoe je stress wegneemt.”

Eenvoudige ingrediënten, tips voor de juiste pannen, aanwijzingen hoe je een biefstuk goed klaarmaakt, en bij ieder gerecht staat een QR-code voor instructievideo’s over hoe je bijvoorbeeld een knoflook moet pellen of een uit moet snipperen. Aan he teind van het boek staan meerdere pagina’s met QR-code voor instructiefilmpjes.

WAYOOH! houdt het simpel en van deze tijd. WAYOOH! verdient inderdaad een vaste plek op het aanrecht, in of naast je bed. Perfect voor beginnende kokers, circulair denkenden en studenten zoals de zoon van Sylvia Witteman

– Charlotte van Zummeren

🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.